Няколко начина децата ви да станат екологично дейни

Много родители, които живеят екологично, забравят, че децата им също трябва да се включват с тях и това е един най-добрите начини да ги възпитават. В повечето случаи децата им са любознателни и искат да взимат участие в дейности, които подпомагат пестенето на енергия, намаляването на отпадъците и защита на околната среда.

Става ли дума за пример за подражание, всъщност децата могат да ни научат на много. Има деца, които мислят повече от родителите за пестенето не електроенергия и не оставят лампите в къщата да светят излишно. Когато мият зъбите си, някои деца спират водата и не прoпускат да се уверят, че и другите не я хабят. Малките обичат да се включват в екологични дейности като рециклиране, намаляване на битовите отпадъци и други. Ето защо решихме да дадем примери за инициативни действия, към които може да приобщите децата ви още от ранна възраст:

1.Снабдете се с кутии за многократна употреба. Когато децата обядват, могат да хапнат предварително приготвена храна, която вие сте решили, че е полезна за тях. Така се хранят здравословно, знаете всъщност какво консумират и не на последно място – ограничавате отпадъците. Същото важи и за пренасянето на вода. Вземете на децата си интересна бутилка за вода, която да носят винаги със себе си.

2. Включете децата в работата в градината. Те ще ви последват с интерес, ако им го представите като игра или като грижа за общата храна. Градинарството е една от най-възпитателните дейности, към които може да приобщите малките. Те ще се научат на труд, без дори да го осъзнават, ако редом с тях се грижите за отглеждането на собствените ви плодове и зеленчуци.

3. Разкажете на децата си колко е важно да ограничим създаването на отпадъци. Споделете им как опаковките се разграждат и за това, че всеки от нас е отговорен за замърсяването на околната среда.

4. Рециклирането на отпадъците се оказва навик, който най-добре да се възпита у децата от ранна възраст. Обяснете, че рециклирането на отпадъците дава възможност за повторната им употреба след обработка и така се ограничава все по-честата им поява сред природата. Децата ще се замислят и ще се поинтересуват повече по темата.

5. Всички знаем за драстичното намаляване на качествената вода и как не трябва да я приемаме за даденост. Научете децата как могат да пестят водата. Когато мият зъбите си, когато се къпят, когато мият чиниите, когато помагат в почистването, могат да осъзнаят, че всъщност влияят на разхода на водните ресурси.

6. Когато става дума за пестене на енергия, децата могат да бъдат изключително отговорни. От родителите зависи какви навици ще изградят. Ако им обясните какви са последствията и как могат да помогнат, за да се пести енергията, те ще се включат. Напомнете им колко по-полезна е естествената светлина и че е добре, когато сутрин станат да дръпнат завесите, вместо да включват лампата.

7. Любовта на децата към природата е естествена. Не ги изолирайте от нея. Насърчете я и ще видите колко щастливи ще са те. Прекараното време сред природата ще изгради в детето ви и естествените желания да я пази. Заведете ги в парка, отидете на разходка, вземете им велосипед, не ги спирайте да играят на свобода. Осигурете им време и пространство на чист въздух.

8. Запознайте децата си с ползите от ходенето пеша. Не ги учете просто да се качват в колата и да пътуват с транспорт до всякъде. Обяснете им, че това може да бъде интересно и по-забавно, ако предпочетат вървенето или карането на колело.

Тези и още много други методи може да приложите в живота на децата ви, за да сформирате едни обществено отговорни и интелигентни личности от още ранната им възраст. А вие на какви други полезни неща учите децата си?
Ще се радваме да споделите с нас.